ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

2013-08-09 20:22

Το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.


Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με εφόδια τη σπάνια έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την υψηλή δεξιοτεχνία εργάζονται πυρετωδώς ώστε κάθε Καρναβάλι να ξεπερνά το προηγούμενο σε ποιότητα.


Τα καρναβαλικά άρματα διαπνέονται από σατιρική αύρα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών. Είναι αυτά που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.  Το 1998 βγήκε η πρώτη θεματική σειρά αρμάτων με τίτλο « Ο Καρνάβαλος Οδυσσέας».


Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων δημιουργούνται επίσης τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών, που έχουν ειδικό εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ενώ τα περισσότερα λειτουργούν και ως παιχνίδια. Από τις κατασκευές αυτές, που ξεκίνησαν με το 2ο Καρναβάλι των Μικρών το 1997, έγινε δυνατή η δημιουργία της Κινητής Καρναβαλούπολης.


Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι κυριαρχούν η παράδοση και η τεχνογνωσία, οι οποίες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, διατηρούνται αλλά και εμπλουτίζονται στο πέρασμα του χρόνου.